Fekvőbeteg ellátás
Koponyaalapi és Vasculáris Idegsebészet

Koponyaalapi idegsebészeti betegségek komplex kezelése

A koponyaalap sebészete viszonylag új területe az idegsebészetnek, melynek fejlődését az elmúlt 20 évben a sebészeti technikák finomítása, korszerű műszerek megjelenése, különböző rekonstrukciós eljárások kifejlesztése és az altatás, neurointenzív monitorizálás fejlődése tette lehetővé. Ennek köszönhetően olyan koponyaalapi daganatok sebészi eltávolítását, komplex kezelését végezzük, melyek műtéti ellátása korábban - az elfogadhatatlanul magas kockázat miatt - nem volt kivitelezhető.

A koponyaalap daganatai általában jóindulatú elváltozások, amelyeket lassú növekedésük miatt gyakran előrehaladott stádiumban fedeznek fel. Osztályunkon nemcsak koponyaalapi daganatokkal, de koponyaalapon található érfejlődési rendellenességekkel, érzsákokkal valamint a koponyán és a gerinccsatornán belül elhelyezkedő daganatok sebészetével, degenerativ gerincbetegségek ellátásával is foglalkozunk. Műtét közben nemcsak az. ún. minimálisan invazív –azaz az egészséges szövetek legkisebb károsításával járó- technikákat, mikroidegsebészetet, neuronavigációt, endoszkópiát és intraoperatív monitorizálást alkalmazzuk, de a műtétet követő kiegészítő kezeléseket –sugárterápia, kemoterápia, stb.- onkológiai centrumokkal megszervezzük. Ezen kezelések befejezését követően a betegeket kontrolláljuk, szükség szerint a kemoterápiát Intézetünkben folytatjuk, a koponya CT és MR vizsgálatokat megszervezzük. Együttműködésben az Országos Onkológiai Intézettel célzott sugársebészeti beavatkozásokat is végzünk. Amennyiben a koponyaán belüli daganat elhelyezkedése, kiterjedése vagy a beteg állapota daganat eltávolítását nem teszi lehetővé, célzett mintavételt –sztereotaxiás biopszia- is elvégezzük helyi érzéstelenítésben.

A minimálisan invazív behatolás –szemöldökiv feletti koponyanyitás- kifejlesztése, az országban történő széleskörű alkalmazása az osztályon dolgozó senior idegsebész érdeme. A minimálisan invazív sebészet szellemében gyakran orron keresztül operáljuk a sebészet számára elérhető koponyaalapi betegségeket, pl. agyalapi mirigy különböző daganatai. Tekintve a terület anatómiai komplexitását a koponyaalap daganatainak eredményes és biztonságos sebészi kezeléséhez valamint agyalapi mirigy daganatainak esetén az endokrinológiai ellenőrzéshez több orvosi szakma (fej-nyak sebészet, fül-orr-gégészet, szemészet, plasztikai sebészet, endokrinológus) nagytapasztalatú képviselőinek együttműködésére is szükség van.

A nemrég korszerűsített, saját fürdőszobával felszerelt kórtermekben hozzáértő és gondos ápoló személyzet segítségével 11 beteg ellátására van lehetőség. Évente 550-600 műtétet végzünk. Osztályon dolgozó kollégáink aktívan részt vesznek az intézeti onkológiai munkacsoport munkájában és más kórházak idegsebészeti konzíliumát is ellátják.

Kollégáink rendszeresen részt vesznek hazai és nemzetközi kongresszusokon, előadóként ideggyógyászati, idegsebészeti, onkológiai továbbképzéseken és a Semmelweis Egyetem Idegsebészeti Tanszék keretén belül a medikusok oktatásában is.

Osztályvezető főorvos

Orvosaink

  • Dr. Czirják Sándor, Ph.D., idegsebész főorvos, c. egyetemi tanár, MTA doktora (ambuláns rendelése, életrajz)
  • Dr. Major Ottó Ph.D., idegsebész főorvos, tartósan távol
  • Dr. Várady Péter, Ph.D
  • Dr. Vajda János
  • Dr. Elor Guy, idegsebész szakorvos
  • Dr. Orbay Péter, idegsebész

Főnővér

  • Olajos Erika

Ambulancia

Álláslehetőségek

Legyen a Munkatársunk!
 
 
 
Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet a hazai idegsebészeti szakma csúcsintézménye.
Szakterületük specialistáinak számító orvosaink nagy elhivatottsággal végzik munkájukat, amelyet felkészült szakdolgozók segítenek. Intézetünk mindehhez igyekszik megteremteni a tárgyi és személyi feltételeket.
 
Tovább...

Tudomány

Cerebrovasculáirs Áramlásdinamikai Kutatólaboratorium
 
 
A Cerebrovasculáirs Áramlásdinamikai Kutatólaboratorium az OITI Neurointervenciós Osztálya és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Hydrodynamikai Tanszéke együttműködésével dolgozik. A Laboratorium célkitűzése az agyi érbetegségek pathogenezisének, kórlefolyásának, illetve kezelésének vizsgálata a helyi áramlástani viszonyok függvényében, számítógépes áramlás szimuláció (Computational Fluid Dynamics, CFD) segítségével.
 
Tovább...

Oktatás

Semmelweis Egyetem ÁOK Idegsebészeti Tanszék
 
 
Az Idegsebészeti Tanszék elsődleges feladata az egyetemi graduális, a posztgraduális és a PhD képzés szervezése, amely magában foglalja az egyetemi hallgatók tudományos diákköri munkájának koordinálását, a szakorvosképzést és orvostovábbképzést. A Tanszék feladatai között az oktatás, a tudományos célú kutatás, a tudományszervezés és a betegellátás egymásba kapcsolódó, egységet képező tevékenység. A betegellátó klinikai hátteret az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet biztosítja.

 
Tovább...

Elérhetőség

Az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet elérhetőségei


1145 Budapest, Amerikai út 57.
Tel.: (06 1) 467 9300

E-mail: igazgatosag@mail.oiti.hu

Tovább...